Effect of an Ultralow Dose Effect of the Antioxidant Resveratrol Under the Influence of Heat Stress Factor on the Membrane Structure of the Mitochondria Isolated from the Pisum sativum L. Pea Germ
- Autores: Gerasimov N.Y.1, Nevrova O.V.1, Zhigacheva I.V.1, Generozova I.P.2, Goloshchapov A.N.1
- 
							Afiliações: 
							- Emanuel Institute of Biochemical Physics, Russian Academy of Sciences, Moscow, Russia
- Timiryazeva Institute of Plant Physiology, Russian Academy of Sciences, Moscow, Russia
 
- Edição: Volume 42, Nº 1 (2023)
- Páginas: 22-27
- Seção: Chemical physics of biological processes
- URL: https://cardiosomatics.ru/0207-401X/article/view/674910
- DOI: https://doi.org/10.31857/S0207401X23010041
- EDN: https://elibrary.ru/MOUZSB
- ID: 674910
Citar
Texto integral
 Acesso aberto
		                                Acesso aberto Acesso está concedido
						Acesso está concedido Acesso é pago ou somente para assinantes
		                                							Acesso é pago ou somente para assinantes
		                                					Resumo
The effect of the antioxidant resveratrol on the structure of mitochondrial membranes isolated from Pisum sativum L. pea germ exposed to a heat stress factor is studied. The temperature dependence of microviscosity is used as the structural characteristics of the membranes. The microviscosity is determined by the method of electron spin resonance (ESR). Heat stress leads to a decrease in the crystallinity of mitochondrial membranes. It is shown that ultralow doses (ULDs) of resveratrol restore the structure of the lipid bilayer of the mitochondria after exposure to heat stress (HS) to a state similar to intact plants.
Sobre autores
N. Gerasimov
Emanuel Institute of Biochemical Physics, Russian Academy of Sciences, Moscow, Russia
														Email: n.yu.gerasimov@gmail.com
				                					                																			                												                								Россия, Москва						
O. Nevrova
Emanuel Institute of Biochemical Physics, Russian Academy of Sciences, Moscow, Russia
														Email: n.yu.gerasimov@gmail.com
				                					                																			                												                								Россия, Москва						
I. Zhigacheva
Emanuel Institute of Biochemical Physics, Russian Academy of Sciences, Moscow, Russia
														Email: n.yu.gerasimov@gmail.com
				                					                																			                												                								Россия, Москва						
I. Generozova
Timiryazeva Institute of Plant Physiology, Russian Academy of Sciences, Moscow, Russia
														Email: n.yu.gerasimov@gmail.com
				                					                																			                												                								Россия, Москва						
A. Goloshchapov
Emanuel Institute of Biochemical Physics, Russian Academy of Sciences, Moscow, Russia
							Autor responsável pela correspondência
							Email: n.yu.gerasimov@gmail.com
				                					                																			                												                								Россия, Москва						
Bibliografia
- Feder M.E., Parsell D.A., Lindquist S.L. The stress response and stress proteins. Cell Biology of Trauma. Boca Raton: CRC Press, 1995. P. 177; https://doi.org/10.1201/9781003067801
- Li Z., Srivastava P.K. // EMBO J. 1993. V. 12. № 8. P. 3143; https://doi.org/10.1002/j.1460-2075.1993.tb05983.x
- Miyata Y., Yahara I. // J. Biol. Chem. 1992. V. 267. № 10. P. 7042; https://doi.org/10.1016/S0021-9258(19)50533-6
- Муранов К.О., Полянский Н.Б., Клейменов С.Ю. и др. // Хим. физика. 2019. Т. 38. № 12. С. 33; https://doi.org/10.1134/S0207401X19120148
- Horst M., Opplige W., Rospert S. et al. // EMBO J. 1997. V. 16. P. 1842; https://doi.org/10.1093/emboj/16.8.1842
- Геннис Р. Биомембраны: Молекулярная структура и функции. М.: Мир, 1997.
- Шишкина Л.Н., Козлов М.В., Повх А.Ю. и др. // Хим. физика. 2021. Т. 40. № 9. С. 57; https://doi.org/10.31857/S0207401X21090089
- Жигачева И.В., Бинюков В.И., Русина И.Ф. и др. // Хим. физика. 2020. Т. 39. № 7. С. 41; https://doi.org/10.31857/S0207401X20070122
- Okada S., Brennicke A. // Mol. Genet. Genomics. 2006. V. 276. № 1. P. 71; https://doi.org/10.1007/s00438-006-0119-7
- Laczkó-Dobos H., Szalontai B. // Biochemistry. 2009. V. 48 № 42. P. 10120; https://doi.org/10.1021/bi9011034
- Никоноров А.А. мл., Никоноров А.А. // Вестн. Ур. Мед. АН. 2011. Т. 1. № 2. С. 54.
- Аристархова С.А., Архипова Г.В., Бурлакова Е.Б. и др. // Докл. АН СССР. 1976. Т. 228. С. 215.
- Бурлакова Е.Б., Храпова Н.Г. // Успехи химии. 1985. Т. 54. № 9. С. 540; https://doi.org/10.1070/RC1985v054n09ABEH003121
- Бурлакова Е.Б. Химическая и биологическая кинетика. Новые горизонты. Т. 2. М.: Химия, 2005. С. 10.
- Прохорова М.И. Методы биохимических исследований. Л.: ЛГУ, 1982.
- Бинюков В.И., Борунова С.Ф., Гольдфельд М.Г. и др. // Биохимия. 1971. Т. 36. № 6. С. 1149.
- Вассерман А.М., Бучаченко А.Л., Коварский А.Л., Нейман И.Б. // Высокомолекуляр. соединения. А. 1968. Т. 10. С. 1930.
- Кузнецов А.Н. Метод спинового зонда. М.: Наука, 1976.
- Кухлинг Х. Справочник по физике. М.: Мир, 1983.
- Chapman D. // Quart. Rev. Biophys. 1975. V. 8. № 2. P. 185; https://doi.org/10.1017/S0033583500001797
- Shinitzky M., Inbar M. // Biochim. Biophys. Acta. 1976. V. 433. № 1. P. 133; https://doi.org/10.1016/0005-2736(76)90183-8
- Комов В.П. Биохимия: учебник для вузов. М.: Юрайт, 2021.
- Гендель Л.Я., Гольдфельд М.Г., Кольтовеp В.К. и дp. // Биофизика. 1968. Т. 13. № 6. С. 1114.
- Панасенко О.О., Ким М.В., Гусев Н.Б. // Успехи биол. химии. 2003. Т. 43. С. 59.
- Жигачева И.В., Бинюков В.И., Генерозова И.П. и др. // Физиология растений. 2022. Т. 69. № 1. С. 1; https://doi.org/10.31857/S0015330322010225
- Веселов А.П. Дис. … д-ра биол. наук. Н. Новгород: ННГУ, 2001.
- Смирнова А.Н., Швыдкий В.О., Шишкина Л.Н. // Хим. физика. 2021. Т. 40. № 7. С. 43; https://doi.org/10.31857/S0207401X21070104
- Бурлакова Е.Б. // Вестн. РАН. 1994. Т. 64. № 5. С. 425.
Arquivos suplementares
 
				
			 
						 
						 
					 
						 
						 
									

 
  
  
  Enviar artigo por via de e-mail
			Enviar artigo por via de e-mail 





