Effect Of Exogenous IAA and BAP on the Metabolism in the Adhesion Zone Cells of the Pea Seegling Roots (Pisum sativum L.) in the Initial Periods of Interaction with Rhizobium leguminosarum bv. viceae
- Autores: Makarova L.E.1, Akimova G.P.1, Ischenko A.A.1, Bizikov P.A.1, Kopyrtina T.V.1
-
Afiliações:
- Siberian Institute of Plant Physiology and Biochemistryof the Siberian Branch of RAS
- Edição: Volume 59, Nº 1 (2023)
- Páginas: 65-73
- Seção: Articles
- URL: https://cardiosomatics.ru/0555-1099/article/view/674644
- DOI: https://doi.org/10.31857/S055510992301004X
- EDN: https://elibrary.ru/CUSFLJ
- ID: 674644
Citar
Resumo
In the adhesion zone of the etiolated pea seedling roots, located at a distance of 5–15 mm from its apex, 1 and 24 hours after inoculation with the bacteria Rhizobium, the effect of exogenous 10–11 M indol-acetic acid (IAA) and 10–9 M 6-benzylaminopurine (BAP) on cell metabolism was investigated. The inoculated seedlings were used as control that is not exposed to the action of phytohormones. Phytohormone-induced changes in the activity of soluble and cell wall-related peroxidases (PO) and polyphenol oxidases (PPO), tissue concentrations of hydrogen peroxide (H2O2), nitric oxide (NO), “soluble” (extracted by ethyl acetate and n-butanol) and “insoluble” phenolic compounds (PCs), flavonoids are discussed. The analysis of the obtained results shows that in both observation periods, the exogenous effect of the IAA enhanced protective responses in the cells of the adhesion zone, and the action of BAP weakened them. It is shown that the differences in the metabolism of adhesion zone cells resulting from the action of exogenous BAP and IAA are related to their diametrically opposite effect on nodulation.
Sobre autores
L. Makarova
Siberian Institute of Plant Physiology and Biochemistryof the Siberian Branch of RAS
Autor responsável pela correspondência
Email: makarova@sifibr.irk.ru
Russia, 664033, Irkutsk
G. Akimova
Siberian Institute of Plant Physiology and Biochemistryof the Siberian Branch of RAS
Email: makarova@sifibr.irk.ru
Russia, 664033, Irkutsk
A. Ischenko
Siberian Institute of Plant Physiology and Biochemistryof the Siberian Branch of RAS
Email: makarova@sifibr.irk.ru
Russia, 664033, Irkutsk
P. Bizikov
Siberian Institute of Plant Physiology and Biochemistryof the Siberian Branch of RAS
Email: makarova@sifibr.irk.ru
Russia, 664033, Irkutsk
T. Kopyrtina
Siberian Institute of Plant Physiology and Biochemistryof the Siberian Branch of RAS
Email: makarova@sifibr.irk.ru
Russia, 664033, Irkutsk
Bibliografia
- Долгих Е.А., Кириенко А.Н., Леппянен И.В., Долгих А.В. // Сельскохозяйственная биология. 2016. Т. 51. С. 585–592. https://doi.org/10.15389/agrobiology.2016.5.585rus
- Mathesius U. // J. Exp. Bot. 2001. V. 52. № 1. P. 419–426.
- Reddy P.M., Rendón-Anaya M., de los Dolores Soto del Río M., Khandual S. // Dynamic Soil, Dynamic Plant. 2007. V. 1. № 2. P. 83–94
- Mathesius U., Bayliss C., Weinman J.J., Schlaman H.R.M., Spaink H.P., Rolfe B.G., VcCully M.E., Djordjevic M.A. // MPMI. 1998. V. 11. № 12. P. 1223–1232.https://doi.org/10.1094/MPMI.1998.11.12.1223
- Mathesius U., Schlaman H.R.M., Spaink H.R., Sautter C., Rolfe B.G., Djordjevic M.A. // The Plant J. 1998. V. 14. P. 23–34.
- Ибрагим-заде Х., Абришамхи П. // Физиология растений. 2001. Т. 48. № 2. С. 223–228.
- Рогожин В.В., Верхотуров В.В., Рогожина Т.В. Пероксидаза: строение и механизм действия. Иркутск: Изд-во ИрГТУ, 2004. 200 с.
- Srivastava O.P., Van Huystee R.B. // Can. J. Bot. 1977. V. 55. № 20. P. 2630–2635.
- Mayer A.M. // Phytochemistry. 2006. V. 67. № 21. P. 2318–2331. https://doi.org/10.1016/j.phytochem.2006.08.006
- Webb K.J., Cookson A., Allison G., Sullivan M.L., Winters A.L. // Front Plant Sci. 2014. V. 5. № 94. Article 700. https://doi.org/10.3389/fpls.2014.00700
- Vasse J., Billi F., Truchet G. // Plant J. 1993. V. 4. №3. P. 555–566.
- Santos R., Hěrouart D., Sigaud S., Touati D., Puppo A. // MPMI. 2001. V. 14. № 1. P. 86–89.
- Глянько А.К., Акимова Г.П., Соколова М.Г., Макарова Л.Е., Васильева Г.Г. // Прикл. биохимия и микробиология. 2007. Т. 43. № 3. С. 289–297.
- Glyan’ko A.K. // J. Stress Physiology & Biochemistry. 2018. V. 14. № 2. P. 36–57. www.jspb.ru/issues/2018/N2/JSPB_2018_2_36-57.html.
- Акимова Г.П., Верхотуров В.В., Соколова М.Г. // Известия вузов. Прикладная химия и биотехнология. 2017. Т. 7. № 4. С. 126–131. https://doi.org/10.21285/2227-2925-2017-7-4-126-131
- Ищенко А.А., Филинова Н.В., Сидоров А.В. // Известия вузов. Прикладная химия и биотехнология. 2020. Т. 10. № 2. С. 294–302. https://doi.org/10.21285/2227-2925-2020-10-2-294-302
- Ahn S.Y., Kim S.A., Cho K.S., Yun H.K. // Biologia Plantarum. 2014. V. 58. № 4. P. 758–767. https://doi.org/10.1007/s10535-014-0437-2
- Durner J., Wendehemme D., Klessig D.F. // Proc. Natl. Acad. Sci. USA. 1998. V. 95. № 17. P. 10328–10333. https://doi.org/10.1073/pnas.95.17.10328
- Рудиковская Е.Г., Акимова Г.П., Федорова Г.А., Соколова М.Г., Дударева Л.В., Рудиковский А.В. // Физиология растений. 2010. Т. 57. № 2. С. 266–272.
- Makarova L.E., Akimova G.P., Sokolova M.G., Luzova G.B., Rudikovskaya E.G., Nurminsky V.N. // Academic Open Internet J. 2004. V. 12. № 2.
- Spaepen S., Vanderleyden J., Remans R. // FEMS Microbiol. Rev. 2007. V. 31. № 4. P. 425–448. https://doi.org/10.1111/j.1574-6976.2007.00072.x
- Cooper J.B., Long S.R. // Plant Cell. 1994. V. 6. № 2. P. 215–225. https://doi.org/10.1105/tpc.6.2.215
- Макарова Л.Е., Акимова Г.П., Соколова М.Г., Петрова И.Г. // Физиология растений. 2022. Т. 89. № 2. С. 179–188. https://doi.org/10/31857/S0015330322010110
- Акимова Г.П., Соколова М.Г., Нечаева Л.В. // Физиология растений. 1999. Т. 46. № 5. С. 806–810.
- Юсупова З.Р., Хайруллин Р.М., Максимов И.В. // Физиология растений. 2006. Т.53. № 6. С. 910–917.
- Ярош Н.П., Арасимович В.В., Ермаков А.И., Перуанский Ю.В. Определение активности ферментов и их ингибиторов. / В сб.: Методы биохимического исследования растений. / Ред. А.И. Ермакова. 3 изд. Л.: Агропромиздат, 1987. С. 36–84.
- Макарова Л.Е. // Сибирский экологический журн. 2002. № 2. С. 243–247.
- Макарова Л.Е., Лузова Г.Б., Ломоватская Л.А. // Физиология растений. 1998. Т. 45. № 6. С. 824–832.
- Запрометов М.Н. Основы биохимии фенольных соединений. М.: Высшая школа, 1974. 214 с.
- Zhishen J., Mengcheng T., Jianming W. // Food Chemistry. 1999. V. 64. № 4. P. 555–559.
- Макарова Л.Е. // Вестник Харьковского национального аграрного университета. Серия биология. 2012. № 2(26). С. 25–40.
- Запрометов М.Н. Фенольные соединения: распространение, метаболизм и функции в растениях. М.: Наука, 1993. 272 с.
- Озолина Н.В., Макарова Л.Е., Возненко А.Н., Колесникова Е.В., Дударева Л.В. // Химия растительного сырья. 2014. № 3. С. 175–183. https://doi.org/10.14258/jcprm.1403175
- Максимов И.В., Черепанова Е.А., Бурханова Г.Ф., Сорокань А.В., Кузьмина О.И. // Биохимия. 2011. Т. 76. № 6. С. 749–763.
- Макарова Л.Е., Латышева С.Е., Екимова Е.Г. // Физиология растений. 2003. Т. 50. № 2. С. 291–298.
- Цыганова А.В., Цыганов В.Е. // Сельскохозяйственная биология. 2018. Т. 53. № 1. С. 3–14. https://doi.org/10.15389/agrobiology.2018.1.3rus
- Макарова Л.Е., Нурминский В.Н. // Цитология. 2005. Т. 47. № 6. С. 519–525.
- Subramanian S., Stacey G., Yu O. // TRENDS in Plant Science. 2007. V. 12. № 7. P. 282–285.
Arquivos suplementares
