Formation of alaninate complexes of Fe(II) at various ionic strengths of the solution
- Autores: Bobonazarzoda G.B.1
- 
							Afiliações: 
							- Research Institute of the Tajik National University
 
- Edição: Volume 94, Nº 8 (2024)
- Páginas: 907-912
- Seção: Articles
- URL: https://cardiosomatics.ru/0044-460X/article/view/667344
- DOI: https://doi.org/10.31857/S0044460X24080049
- EDN: https://elibrary.ru/SCDBCZ
- ID: 667344
Citar
Texto integral
 Acesso aberto
		                                Acesso aberto Acesso está concedido
						Acesso está concedido Acesso é pago ou somente para assinantes
		                                							Acesso é pago ou somente para assinantes
		                                					Resumo
The complexation in the Fe(0)–Fe(II)–L-Ala–Na(H)ClO4–H2O system was studied at a temperature of 298.15 K and the ionic strength of the Na(H)ClO4 solution I = 0.1–1.0 mol/L (cFe(II) = 1·10–3 and cL = 1·10–2 mol/l) in the range of pH = 1.0–8.2. The constants of complex formation were calculated by the method of successive approximation of theoretical and experimental oxidation functions. Based on the Debye–Huckel theory, the dependence of the constant of complex formation on the ionic strength of the solution was established. It was found that with an increase in the ionic strength of the solution, the values of the constants of formation of the forming coordination compounds decrease.
Palavras-chave
Texto integral
 
												
	                        Sobre autores
G. Bobonazarzoda
Research Institute of the Tajik National University
							Autor responsável pela correspondência
							Email: eshova81@mail.ru
				                					                																			                												                	Tajiquistão, 							Dushanbe, 734025						
Bibliografia
- Эшова Г.Б., Давлатшоева Дж.А., Рахимова М., Мираминзода Ф., Тоирзода М.А. // ЖФХ. 2023. Т. 97. № 10. С. 1430; Eshova G.B., Davlatshoeva Dzh.A., Rakhimova M., Miraminzoda F., Toirzoda M.A. // Russ. J. Phys. Chem. (A). 2023. Vol. 97. N 10. P. 21442148. doi: 10.1134/S0036024423100084
- Альберт A., Сержент E. Константы ионизации кислот и оснований. М.: Химия, 1964. 178 с.
- Кочергина Л.А., Емельянов А.В. // ЖФХ. 2013. Т. 87. № 5. С. 775. doi: 10.7868/S0044453713050130
- Кочергина Л.А., Дробилова О.М. // ЖФХ. 2008. Т. 82. № 9. С. 1729; Kochergina L.A., Drobilova O.M. // Russ. J. Phys. Chem. (A). 2008. Vol. 82. N 9. P. 1540. doi: 10.1134/S0036024408090240
- Кочергина Л.А., Платонычева О.В., Дробилова О.М., Черников В.В. // ЖНХ. 2009. Т. 54. № 2. С. 377; Kochergina L.A., Platonycheva O.V., Drobilova O.M., Chernikov V.V. // Russ. J. Inorg. Chem. 2009. Vol. 54. N 2. P. 332. doi: 10.1134/S0036023609020302
- Кочергина Л.А., Дробилова О.М., Дробилов С.С. // Коорд. хим. 2009. Т. 35. № 5. С. 394; Kochergina L.A., Drobilova O.M., Drobilov S.S. // Russ. J. Coord. Chem. 2009. Vol. 35. N 5. P. 389. doi: 10.1134/S1070328409050121
- Якубов Х.М. Применение оксредметрии к изучению комплексообразования. Душанбе: Дониш, 1966. 121 с.
- Никольский Б.П. Оксредметрия. Л.: Химия, 1975. 305 с.
- Захарьевский М.С. Оксредметрия. Л.: Химия, 1967. 118 с.
- Pat. ТJ 97000501 (1997).
- Васильев В.П. Термодинамические свойства растворов электролитов. М.: ВШ, 1982. 317 с.
- Шумахер И. Перхлораты: свойства, производство и применение. М.: ГНТИХЛ, 1963. 276 с.
- Заворотный В.Л., Калачева Н.А. Методическое руководство к лабораторным работам по аналитической химии. Титриметрический анализ. М.: РГУ нефти и газа им. И. М. Губкина, 2007. 44 с.
- Пршибил Р. Комплексоны в химическом анализе. М.: ИЛ, 1960. С. 383.
- Сусленникова В.М., Киселева Е.К. Руководство по приготовлению титрованных растворов Л.: Химия, 1968. С. 45.
- Шарло Г. Методы аналитической химии. Количественный анализ неорганических соединений. М.: Химия, 1965. 930 с.
- Коростелев П.П. Приготовление растворов для химико-аналитических работ. М.: АН СССР, 1962. С. 311.
Arquivos suplementares
 
				
			 
						 
						 
					 
						 
						 
									

 
  
  
  Enviar artigo por via de e-mail
			Enviar artigo por via de e-mail 






